Kiezen uit diverse soorten terrasplanken

Tijdens de zomer willen we genieten van een prachtig terras. Steeds vaker kiezen mensen voor een houten terras om de rustgevende en natuurlijke uitstraling. Maar welke soorten terrasplanken of vlonderplanken bestaan er zoal?

Behandelde terrasplanken

Ten eerste heeft u vlonderplanken van geïmpregneerd grenenhout. Impregneren wil zeggen dat het grenenhout wordt doordrenkt met een andere stof om het waterafstotend, schimmelwerend, brandvertragend en dus duurzamer te maken. Bovendien is een terras van geïmpregneerde planken een goede optie voor wie een beperkt budget heeft.

Ten tweede heeft u thermowood terrasplanken, bestaande uit naaldhout dat een thermische behandeling heeft ondergaan. Zonder chemische middelen te gebruiken, verkrijgt men hiermee erg duurzame vlonderplanken. Deze zijn iets duurder dan geïmpregneerde terrasplanken.

Vlonderplanken in verschillende houtsoorten

Iedere houtsoort heeft zijn prijs en zijn specifieke voordelen. De prijs hangt vooral af van de kwaliteit en de hardheid en varieert van €1 tot €16 per lopende meter.

  • Acacia, een veelgebruikte houtsoort voor terrassen, is de duurzaamste Europese houtsoort. Acaciaplanken bestaan doorgaans uit kortere lengtes, maar na de vergrijzing van de acacia terrasplanken wordt dit onzichtbaar. Acacia is een bleke houtsoort.
  • Ipé vlonderplanken zijn bijzonder sterk en erg zwaar, dus uitermate geschikt voor een houten terrasvloer. De kleur is eerder donkerbruin, met een gelige tint. Ipé is een Braziliaanse houtsoort en staat bekend om zijn mooie vergrijzing. Een ipé terras is erg mooi, maar ook iets duurder.
  • Douglas of lariks terrasplanken zijn eveneens erg geliefd om hun goede eigenschappen en natuurlijke duurzaamheid. Een douglasterras of een lariksterras kan zelfs gelegd worden zonder behandeld te zijn. De kleur varieert van zalmroze tot donkeroranje.
  • Padoek terrasplanken staan bekend om hun koraalrode tot paarsbruine kleur. Deze houtsoort is iets duurder, maar is erg stabiel en gemakkelijk te bewerken. Het is een ideaal alternatief voor ipé hout, want beide houtsoorten hebben ongeveer dezelfde eigenschappen.

Bij het kiezen van de ideale vlonderplanken dient u vooral een evenwicht te zoeken in wat u zelf mooi vindt en welke kwaliteit u verwacht. Zo kunt u optimaal genieten van uw nieuwe terras!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *